Lesaanbod Cadanz vzw Home Lesaanbod Over Lessenrooster Nieuws Contact
© Annelies De Jonge 2022
Tijdens de lessen kleuterdans wordt de zin om te bewegen aangewakkerd. Er wordt gewerkt aan motorische vaardigheden zoals evenwicht, coördinatie en snelheid. Daarnaast worden ook korte dansjes aangeleerd op een speelse en leuke manier. Kleuterdans kan gevolgd worden vanaf de  tweede kleuterklas. Na de lessen kleuterdans kan er gekozen worden voor Hip Hop of Ballet.  
Klassiek ballet is een dansstijl waarin bepaalde passen gecombineerd worden met vloeiende bewegingen zoals sprongen en draaien. De dansers leren eerst een aantal belangrijke basisposities en klassieke termen aan. Vervolgens kan er gestart worden met werk aan de barre en ‘au milieu’. Klassiek ballet kan gevolgd worden vanaf het eerste leerjaar. Er is geen voorkennis vereist.
Door de sprookjesachtige onderwerpen van een balletstuk moet het eruitzien alsof danseressen kunnen vliegen, de bewegingen moeten sierlijk ogen en vooral: zo licht mogelijk. Dat wordt gedaan door te dansen op de punten van de tenen (sur les points) en zo worden de spitzen (pointes)  geïntroduceerd binnen het klassieke ballet. De lessen pointes kunnen gevolgd worden vanaf het eerste middelbaar. Een goede basiskennis van klassiek ballet is noodzakelijk. De voeten dienen voldoende stevig te zijn om op spitzen te kunnen dansen.
Een woordje uitleg ...
Hip Hop is een stijl binnen Street dance  die gedanst wordt op Hip Hop muziek. Deze dansstijl is ontstaan rond de jaren 70. Oorspronkelijk werd Hip Hop ‘Freestyle’ gedanst. De dansers improviseerden en bedachten ter plekke nieuwe moves. Dansers gingen de strijd aan met elkaar in freestyle battles. Wat Hip Hop fijn maakt is, dat er binnen deze stijl geen basisregels of technieken gelden. Iedereen kan zijn eigen versie van deze stijl creëren. Hip Hop kan gevolgd worden vanaf het eerste leerjaar. Er is geen voorkennis vereist  
Modern Jazz is een dansstijl met veel variatie. Het bevat invloeden van moderne dans, moderne jazz en traditionele jazz. Door deze verschillende invloeden zijn de lessen Modern Jazz zeer afwisselend. Binnen deze les wordt er ook hard gewerkt aan danstechnieken zoals grondwerk, partnering, coördinatie, sprongen en draaien. De bewegingen binnen Modern Jazz zijn soepel en meer ontspannen in vergelijking met andere dansstijlen. Daarnaast wordt er in een choreografie gewerkt met het verhaal van de muziek waardoor het de bedoeling is dat je gevoel en emotie in je dans kan leggen. Modern Jazz kan gevolgd worden vanaf het vierde leerjaar. Voorkennis van klassieke ballettechniek is noodzakelijk om deze lessen te kunnen volgen. (Minimaal 3 jaar balletervaring voor dansers van de lagere school en minimaal 4 jaar balletervaring voor dansers van de middelbare school)
Hedendaagse dans of contemporary is een dansstijl zonder een vaststaand bewegingspatroon. Het is eigenlijk een verzamelbegrip voor verschillende individuele danstechnieken uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Het is een zeer eigentijdse en eigenwijze dansvorm. Het lichaam wordt gebruikt als expressie- en uitdrukkingsmiddel. Hedendaagse dans kan gevolgd worden vanaf 14 jaar. Er is geen voorkennis vereist.
Lesaanbod